Cea mai simplă definiție a arhetipurilor este tocmai aceasta. Ele sunt programe (softuri) care ne pun în mișcare viața și ne permit sau ne limitează trăirea viselor noastre cele mai înalte.
Primul care a vorbit despre arhetipuri în termeni psihologici a fost C.G.Jung. (dacă te interesează să cunoști tema mai profund, caută informație).
Arhetipul este un model, o etichetă îmi place mie să spun, care se repetă în diferite culturi. De obicei acestea iau forma unor personaje (Eva și Lilith spre exemplu) sau animale (porumbelul sau puma) sau locuri (zicem că un loc frumos e ca din rai, etc). Mai pot lua forma unor situații de viață și tipuri de conflict (Cain și Abel, de ex).
Ele sunt așezate în inconștientul nostru colectiv, aparțin tuturor și ne influențează pe toți.
Dacă vrei - le poți privi ca pe niște personaje, care stau acolo în spatele tău și te direcționează. Pe parcursul vieții, jocul arhetipurilor permite unora dintre ele să acționeze asupra evenimentelor sau situațiilor.
Dacă unul dintre ele este în umbră, adică nu este activat - vei trăi o strategie de control, de imitație, în loc să creezi.
Strategia de creație ne permite să ne schimbăm viața și să abordăm creativ evenimentele.
Strategia de imitație este de obicei una moștenită și ne ține legate în anumite tipuri de situații care se repetă.
Fiecare arhetip are atât pe partea de lumină (în momentul în care îl recunoaștem, energia lui ne ajută să obținem ceea ce ne dorim, cât și pe partea de umbră (nu cunoaștem că trăiește în noi, energia lui este distructivă și devine strategie de imitație și nu de creație).