Mama este arhetipul total distinct, când e vorba de femei și bărbați. Mama este completarea naturală a arhetipului Împărătesei. Fiind în opoziție cu arhetipul Luptătorului (un fel de corespondent masculin), arhetipul Mamei se centrează pe energia reproductive feminine.

Culturile umanității au diverse zei și zeițe dedicate mamei. Cultura hindusă de exemplu o are pe Kali-ma, mama teribilă. Ea are o mulțime de mâini și poartă un colier de cranii. Kali ma dansează pe corpul soțului ei Shiva.

Este o zeiță războinică și totodată aducătoare de pace și bunăstare. În istoria ei, Kali luptă cu diavolul și cu nedreptățile și pedepsește pe cei care mint sau manipulează.

De asemenea, în alte culturi avem Valkiriile, care sunt sursă de inspirație pentru actele eroice.

Dar așa cum Luptătorul apare în oameni atunci când renunță la sine și trece printr-o moarte simbolică, mama apare când dăm naștere la ceva. Ea este sursa puterii interne și externe și conferă femeii puterea de a inspira și de a crea.
Mama
Arhetipul Mamei are o mulțime de aspecte și caracteristici.

Pentru cultura noastră arhetipul mamei bune și blânde, care rabdă tot și se jertfește pentru copiii ei este dat de Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos.

Arhetipul mamei este partea din noi, dătătoare de viață, sursă de hrană și creștere și un ocean de dragoste, răbdare și protecție. Este arhetipul păstrător de viață și se referă la copii, dar și la Mama natură, Mama-pământ, care are grijă de bunăstarea și hrana pentru toți copiii ei.

Marea Mamă este mama pământ. Ea ne oferă tot de ce avem nevoie pentru creștere, dar și poate fi distructivă și nemiloasă: dezastre naturale, etc.

Pentru a dezvolta arhetipul Mamei în noi, sunt esențiale două lucruri: armonizarea relației cu Marea mamă și cu mama naturală, cea care ne-a dat naștere în forma noastră pământească.

Strategie de viață: capacitatea de a ierta și a se jertfi pentru copiii ei sau orice ar însemna un copil al ei (poate fi un proiect de job, etc). Demonstrează răbdare, devotament, grijă și dragoste. Este o sursă de hrană emoțională sau spirituală pentru ceilalți

Contract: Exist când creez/dau viață.

Umbra:
mama teribilă, devoratoare, abuzivă, care abandonează, fie rece și dependentă de job.

Dacă te interesează mai multe – scrie-ne în curând vom veni cu noutăți bune pentru inima ta.