Cele 4 arhetipuri primare (Copilul, Victima, Prostituata, Sabotorul) simbolizează cele mai mari provocări ale vieții noastre și modul în care alegem să supravieuțuim.
Ele sunt cele care ne influențează modul în care răspundem autorităților, modul în care facem alegerile în viață și relația noastră cu lucrurule materiale. Ele sunt amicii intuiției noastre. Asta înseamnă că nici unul nu este rău sau bun. Sunt energii neutre pe care noi le folosim ca să creștem sau ca să ne blocăm creșterea.
În momentul în care aceste arhetipuri lucrează în umbră (nu suntem conștiente de ele sau trăim din acel loc al rănilor și suferinței) – ele devin arhetipuri ale separării.
Arhetipurile separării se referă în primul rând la povestea pe care ne-o spunem despre noi. Aici se găsesc toate emoțiile, evenimentele, relațiile care ne-au rănit într-un fel sau altul. Aici se adună toate poveștile, care ne separă de sinele nostru adevărat.
Fiecare dintre noi are o poveste. Ele sunt de fapt niște scenarii de fapte sau de viață, care ne împuternicesc și ne ajută să fim în siguranță pentru o perioadă. Tot în ele se găsesc așa-numitele contracte, pe care le încheiem cu viața.
De obicei, contractele sunt încheiate în momente grele ale vieții. Ele sunt credințe adânc înrădăcinate în inconștientul nostru. Le putem descoperi în momentele în care ne declarăm intenția – eu nu voi face asta niciodată, mai bine singură decât o viață ca a mamei, etc. Fiecare dintre arhetipuri are o tolbă cu contracte, care ne separă până la urmă de cine suntem cu adevărat.
Poveștile ne separă nu doar de esența ființei noastre, ci și de lume, de ceilalți. Ele ne limitează oportunitățile. Ele sunt cele care storc din noi energia și puterea de a crea o viață pe care ne-o dorim.
Dacă trăim într-o poveste – vom avea evenimente repetitive sau vise care nu se vor realiza niciodată.
De obicei poveștile noastre au o temă: abandon, respingere, trădare, pierdere, umilință. Le putem detecta prin concluziile pe care le tragem în urma anumitor evenimente: nu voi mai avea încredere în nimeni, bărbații sunt trădători, nu există familii fericite, mă descurc singură, etc.
Aceste concluzii devin contracte, care sunt legate de ceea ce numim Umbră. Contractele ne vor limita capacitatea de a visa și de a realiza visele. Ele ne povestesc ce credem despre iubire, viață, credință, Dumnezeu. Ele ne modelează procesele de gândire și stabilesc limite. Toate acestea pentru ca să ne simțim în siguranță.
De când suntem mici, construim o imagine ideală a noastră. Pentru a fi vizibili suntem de acord să stăm alături de oameni care nu ne iubesc. Lipim pe noi etichete care ne strâng și ne fac să suferim.
Astfel apare un Sine fals, plin de măști sociale, pe care le purtăm după noi ca pe cel mai vechi prieten. Adeseori când îi întreb pe oameni dacă ar fi de acord să renunțe la povestea veche din capul lor despre ei înșiși – văd în ochii lor groază. Ne agățăm de ideea că durerea și povestea noastră ne fac unice.
Doar că poveștile generează un joc al așteptărilor, care nu mai are sfârșit. Aici se nasc: Dacă aș fi avut altfel de părinți, altfel de copilărie, altfel de experiențe, dacă aș fi fost mai tânără, mai în vârstă, mai bogată, cu mai mult noroc, etc.
Tot aici se naște amânarea realizării viselor: când vor crește copiii, când voi împlini 40/45/50 de ani, când voi avea timp liber, etc. Aceste amânări sunt limitări ale separării.
Ele ne despart de cel mai mare și adevărar adevăr: că suntem parte a lui Dumnezeu. Că El este în inima noastră și că fiecare dintre noi are un Sine Divin. Atunci nu mai este nimic de reparat. Nimic de iertat. Nimic de înțeles suplimentar.
Toate poveștile noastre au un scop divin. Fiecare încercare, pierdere, eveniment din viața ta face parte din planul divin al creșterii tale.
Toată durerea ta, și a mea, are un scop. Acela de a ne aduce darurile în această lume. Fiecare dintre noi are un dar. Doar că atunci când ne ținem legați de trecut și de povestea rănilor noastre – acest dar nu se poate manifesta în plinătatea lui.
In fiecare traumă a noastră este un dar, în fiecare parte neacceptată din tine – un mărgăritar care așteaptă să fie descoperit.