În afară de toate acestea, în timpul schimbărilor, trecem și prin alte provocări:
- Cine sunt eu, care este noua mea identitate
- Evitarea izolării
Despre acestea vom vorbi la un următor live. Cert este că se adaptează cel mai ușor oamenii care dau dovadă de curaj, naivitate și reziliență. Dar cel mai mult este vorba despre acceptarea faptului că orice emigrare înseamnă și doliu și pierdere. Și că aceasta este normalitatea lucrurilor.
Dar există încă 5 lucruri importante pe care merită să le știi. Toate vin din gânduri, toate vin din creier. Adesea spunem că realitatea este cea care ne cauzează probleme. Ceilalți sunt vinovați. De fapt, totul este ascuns în corpul nostru. Crede-mă, avem acest corp și asta este una dintre cele mai mari binecuvântări. Nu putem dirija evenimentele care se întâmplă, dar putem schimba modul de abordare al lor. De aceea, ține minte:
1. Creierul tău nu face diferență între realitate și imaginație.
Creierul reacționează la gândurile tale. Pentru el nu este important dacă ceea ce se întâmplă este real sau este doar imaginația ta. Dacă îți faci griji pentru o situație ipotetică – creierul va transmite această informație în corp și vei ajunge la atacuri de panică. De aceea funcționează ceea ce se numește efectul placebo.
Dacă tu crezi că ceva te ajută – anume acel ceva te va ajuta. Și invers. Efectul nocebo te poate îmbolnăvi. Dacă ai auzit despre o nouă boală și ești convins că este a ta – poți ajunge și la simptoame fizice.
Orice gând constructiv și orientarea pe soluții te poate face să te simți bine fizic. Și apoi psihic. Aici te pot ajuta practicile de recunoștință.
2. Creierul observă ceea la ce te gândești cel mai mult.
Unde este îndreptată atenția ta – aceea va fi viața ta. Focusul și atenția acordată stresului și vinovăției te va face să te simți și mai slăbit și mai vinovat.
Și aici nu este vorba despre a îți ignora stările, ci despre a te orienta conștient spre reprogramare. Cum? Învățând să fii prezent în viața ta și în Acum și Aici.
Ai observat că dacă tu crezi în ceva vei avea tendința să negi credințele celuilalt și să nu îl înțelegi? Dacă eu pot el/ea de ce nu poate? Este din aceeași poveste. Schimbă-ți modul în care îți direcționezi atenția și viața ta va deveni mai bună.
3. În majoritatea timpului, creierul lucrează pe sistem automat.
Omul are aproape 60.000 de gânduri zilnic. 60.000! dar mai mult de 40.000 sunt aceleași gânduri ca și ieri și alaltăieri. Observă și o să vezi!
De aceea este important să învățăm lucruri noi, să călătorim, să avem noi experiențe. Astfel are loc curățarea tiparelor vechi de gândire. La început este aproape imposibil și foarte dureros. Mai apoi devine interesant. Creierul tău lucrează după schemele expuse mai sus.
Așadar, fă pași mici de observare, vezi care sunt gândurile repetitive și decide să renunți la ele.
După ce înveți să te observi (poți pune ceasul de câteva ori pe zi ca să vezi la ce te gândești cel mai des), antrenează gândirea să gândească în soluții sau în recunoștință sau pune întrebarea: acest gând îmi servește la ceva sau aduce stres în viața mea?
Crede-mă, gîndul care produce stres nu te va ajuta să scapi de problemă. Pentru că va vedea realitatea, îmbrăcând-o în această problemă.
4. Este important să înveți să te deconectezi. Este vital.
Acest lucru te va ajuta să nu te îneci în propriile gânduri. Cum poți face acest lucru? Prin meditație sau rugăciune. Eu optez pentru rugăciunile așa-zis rotunde.
Acestea sunt rugăciuni scurte. De ce rugăciune? Există cercetări care demonstrează efectul rugăciunii asupra sistemului imunitar și asupra creierului. Mai mult. Noi venim dintr-o cultură creștină.
Acest lucru este înscris în inconștient. Fiecare celulă a corpului tău recunoaște: Doamne, facă-se voia Ta.
5. Creierul poate fi reînnoit.
Da da da. Așa-numitele rețele neuronale se modifică pe parcursul vieții. Creierul poate construi rețele noi și acest lucru ne poate susține și ajuta.
Acest proces se numește neuroplasticitate. Important este să nu uiți că tu ești maestrul propriilor gânduri și nu ele te dirijează.
Există diverse tehnici pentru a obține acest lucru: desen special, numit neurografică, meditație, rugăciune, dans, călătorii, expunerea la experiențe noi. Dar este important ca tu să crezi și să vrei să te schimbi.
Nu poți da viața ta cu împrumut nimănui. Nu poți să rogi pe nimeni să trăiască oleacă în locul tău. Tu ești liber să fii tu, restul sunt ocupați să fie ei înșiși deja. Dacă speri că cineva poate face o minune în locul tău – te înșeli amarnic. A îți asuma responsabilitatea pentru propria viață este cea mai înțeleaptă și sinceră opțiune pentru tine acum. Chiar și Iisus nu făcea minuni dacă nu era rugat să ajute. Amintește-ți despre asta.
Este dureros, da. Este greu, da. Este eliberator, da. Și ajunge să fie vesel.